Corrie van der Veen over ‘Ode aan Mandela’
Locatie
Gijs Assmann ‘Ode aan Mandela’
De kracht van kunstenaar Gijs Assmann is dat hij zich in zijn beeldend werk weet te bevrijden van zijn intellectuele bagage. Hij is in staat om vaste tradities in de kunst naast zich neer te leggen of juist nieuw leven in te blazen. Dat heet vrijheid.
Hij stelt beelden samen uit totaal verschillende materialen van brons en bomen, van gips en glas, van kurken en knopen om er maar enkele te noemen- waarmee hij je telkens weer verrast en je vooral aan het denken zet. Dat heet verwondering
In de tentoonstelling van Gijs Assmann bij Nouvelles Images staat midden in de ruimte een grote tent opgebouwd uit kleurige flanellen lappen. Niet wetend wat je te wachten staat, loop je er eerst omheen en aarzel je nog even om naar binnen te gaan. … en dan voltrekt zich een wonder.
Je betreedt geen tent , maar je waant je in een prachtig tempeltje waarvan de katoenen kanten kleedjes als vensters het zachte licht naar binnen laten schijnen. Midden in dit kleurige en tegelijk sacrale heiligdom staat een uiterst krachtig beeld als een ‘Ode aan Mandela.’
Alle elementen die aan deze wereldwijde bekende hogelijk gewaardeerde vrijheidsstrijder doen denken, zijn in dit beeld vertegenwoordigd. Je kijkt naar een beeld waarvan de 3 witte benen een wankel evenwicht vormen tegenover de donkerbruine ruwe boomstam die met volle kracht penetreert in een in wit overhemd geklede figuur. In het hoofd van transparant glas met de zachte blauwe kleur lijken de gedachten van de jarenlange strijd versmolten tot verzoening.
Een uit de traditie getild beeld, met alle aanwezige ingrediënten die wij er in willen zien. Dat heet intense kunst beleving.
Corrie van der Veen
9 december 2013