Dr. Faustus

W139, Amsterdam
01-02-10 tot 30-04-10

Kunstenaars: Axel Linderholm, Charlie Roberts, Dick Tuinder, Gijs Assmann, Gijs Frieling, Joris Lindhout, Menso Groeneveld, Natasja Kensmil, Paul Klemann

Het is niet mijn werk om ideeën te hebben, anderen zijn daar veel beter in, ik lees boeken van dichters en filosofen en daar zie ik beelden bij en die teken en schilder ik.
Francesco Clemente

 

Gedurende 3 maanden wordt in de achterzaal door verschillende kunstenaars en assistenten gewerkt aan een groot kunstwerk. Tijdens deze periode is W139 geopend voor publiek.

Van maandag 1 februari tot en met vrijdag 2 april worden de muren van W139 beschilderd met scènes, beelden en personages uit de roman Doktor Faustus van Thomas Mann. In een brief van twaalf februari 1949 aan Albert Oppenheimer, schrijft Mann: “De held van de Roman, Leverkühn, is een buitengewoon trotse, koele en slimme geest, te slim eigenlijk voor de kunst, maar toch van creatieve drang vervult en daarvoor ontremmingen behoevende, die in het ideële kader van het boek alleen de Boze hem kan leveren. Met zijn zondeval wordt ook, vanuit een meer politieke invalshoek, op de fascistische intoxicatie der volken gezinspeeld.”

Naast heel veel dingen is Doktor Faustus een verhandeling over hoe de kunst, en met haar de kunstenaar, op zichzelf is komen te staan. Hoe zij uit religieuze en collectieve samenhangen is geëmancipeerd en tot een domein is verworden waartoe uitsluitend het afzonderlijke individu nog toegang heeft en hoe zij in deze staat van permanente zelfreflectie de scheppende vermogens van de kunstenaar uitholt.

In dit plan komen een aantal lijnen van mijn curator- en kunstenaarschap samen: de wens om tenminste één keer heel W139 van top tot teen te beschilderen; het verlangen naar een samenwerking tussen verschillende kunstenaars die de obligate verwijzing naar een gemeenschappelijk thema overstijgt en de poging om de wonderlijke angst voor illustratie te overwinnen die de beeldende kunst al meer dan honderd jaar gevangen houdt.

Gijs Frieling